Pseudopleuronectes americanus (Walbaum, 1792)
Winter flounder
Pseudopleuronectes americanus
photo by Lavan, J.

Family:  Pleuronectidae (Righteye flounders), subfamily: Pleuronectinae
Max. size:  64 cm TL (male/unsexed); max.weight: 3,600.0 g; max. reported age: 14 years
Environment:  demersal; marine; depth range 5 - 143 m, oceanodromous
Distribution:  Western Atlantic: Labrador, Canada to Georgia, USA.
Diagnosis:   
Biology:  Adults inhabit soft muddy to moderately hard bottoms (Ref. 5951). Feed predominantly in daytime on organisms living in, on or near the bottom; shrimps, amphipods, crabs, sea urchins and snails (Ref. 12232). Batch spawner (Ref. 51846).
IUCN Red List Status: Not Evaluated (N.E.) Ref. (124695)
Threat to humans:  harmless
Country info:   
 


Source and more info: www.fishbase.org. For personal, classroom, and other internal use only. Not for publication.


Page created by Jen, 05.08.02, php script by kbanasihan 06/09/2010 ,  last modified by sortiz, 10/02/17